Κρασί

 

Τα ελληνικά κρασιά, παράγονται από ποικιλίες σταφυλιού που πολλές από αυτές είναι άγνωστες στους φίλους του κρασιού της Δύσης. Οι τέσσερις βασικές κατηγορίες που διακρίνονται είναι ο οίνος με ονομασία προέλευσης ελεγχόμενη, με ονομασία προέλευσης ανωτέρας ποιότητας, ο τοπικός και ο επιτραπέζιος οίνος.
Στην Ελλάδα, κύριες αμπελοοινικές περιοχές είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη. Σημαντικές αμπελουργικές εκτάσεις υπάρχουν επίσης στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη Θεσσαλία.
Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 300 πολύτιμες γηγενείς ποικιλίες στην Ελλάδα. Και παράγουν μία ολόκληρη γκάμα κρασιών. Το καθένα με τη δική του προσωπικότητα και τον έντονα τυπικό χαρακτήρα φέρει όλο το βάρος της γεωλογικής ιστορίας του τόπου παραγωγής του.
Ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα:
Από κόκκινα σταφύλια

    • Αγιαννιώτικο
    • Αγιωργίτικο
    • Αηδάνι μαύρο
    • Αυγουστιάτης
    • Βερτζαμί
    • Βλάχικο
    • Βοϊδόματο
    • Γαλανό
    • Δημινίτης
    • Ζαλοβίτικο
    • Θειακό
    • Θράψα
    • Κολλινιάτικο
    • Κολινδρινό
    • Κοτσιφάλι
    • Κρασάτο
    • Λαδικινό
    • Λιάτικο
    • Λημνιό
    • Μαντηλαριά
    • Μαυράθηρο
    • Μαυράκι
    • Μαυροδάφνη
    • Μαύρο Μεσενικόλα
    • Μοσχάτο Αμβούργου
    • Μοσχοφίλερο (δίνει λευκό κρασί)
    • Μπεκάρι
    • Νεγκόσκα
    • Ξινόμαυρο* Σταυρωτό
    • Παμίτι
    • Πατρινό
    • Πετροκόριθο
    • Πρεκνιάρικο
    • Ρωμέικο
    • Σμυρνέικο
    • Σταυροχιώτικο
    • Συκιώτης
    • Τσαρδάνα
    • Φειδιά
    • Φωκιανό
    • Χαραμπραΐμι

Από λευκά σταφύλια

    • Αγούμαστος
    • Αθήρι
    • Αηδάνι
    • Αρακλινό
    • Ασπρούδα
    • Ασπροχιώτικο
    • Ασύρτικο
    • Αυγουλάτο
    • Βαρδέα
    • Βηλάνα
    • Βιδιανό
    • Βολίτσα
    • Γαϊδουριά
    • Γουστολίδι
    • Δαφνιώτικο
    • Ζουμιάτικο
    • Κακοτρύγης
    • Κατσανό
    • Κοντοκλάδι
    • Μαλαγουζιά
    • Μαλουκάτο
    • Μονεμβασιά
    • Μοσχάτο Σάμου
    • Μοσχάτο Λευκό
    • Μοσχάτο Αλεξανδρείας
    • Μπατίκι
    • Ντεμπίνα
    • Παύλος
    • Πετρουλιανός
    • Πλυτό
    • Ροδίτης
    • Ροκανιάρης
    • Ρομπόλα
    • Σαββατιανό
    • Τσαούσι