Ούζο

 

Tο ούζο θεωρείται το «εθνικό» ποτό της Ελλάδας καθώς η παραγωγή του γίνεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα. Προέρχεται από απόσταξη και βασικό του συστατικό αποτελεί ο γλυκάνισος, ενώ άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι ο μάραθος, η μαστίχα, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο – χαρίζοντας τα ξεχωριστά τους αρώματα στην συνταγή. Τα ίχνη της ιστορίας του ούζου χάνονται στους αιώνες.
Το ούζο μπορούμε κάλλιστα να το απολαύσουμε τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, ως απεριτίφ ή ως συνοδευτικό μεζέδων και φυσικά με καλή παρέα. Ως γνήσιο ελληνικό προϊόν, η απόλαυση του ούζου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τελετουργικό που ακολουθεί ο τρόπος που σερβίρεται και καταναλώνεται: Η γεύση και τα αρώματά του αναδεικνύονται καλύτερα όταν το ούζο σερβιριστεί ως εξής: πρώτα βάζουμε στο ποτήρι μας το ούζο, μετά κρύο νερό και τελευταίο τον πάγο.
Με αυτόν τον τρόπο, η θερμοκρασία του αποστάγματος πέφτει σταδιακά, και χαρίζει στο ούζο τη μοναδική του γεύση, το υπέροχό του άρωμα, αλλά και το γνωστό γαλακτώμα.